ora exactă în Europaora exactă în România

Când dăm ceasul înainte. Ora de vară 2024: curiozități, lucruri interesante

cand se da ceasul inainteRomânia va trece la ora exactă de vară în 2024 în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. La ora 03:00, ceasurile se vor da înainte cu o oră, devenind 04:00.

Dacă aveți probleme legate de cum se dă ceasul pentru ora de vară/iarnă, rețineți: ”primăvara înainte, toamna înapoi”.

Astfel, duminica 31 martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

Când se trece la ora de iarnă în 2024Ora de vară va rămâne în vigoare până în duminică, 27 octombrie 2024, când se va reveni la ora de iarnă.

Schimbarea orei se face conform legislației Uniunii Europene, care prevede ca ora de vară să fie aplicată în toate statele membre în ultima duminică a lunii martie și să se renunțe la ea în ultima duminică a lunii octombrie.

Lucruri interesante despre ora de vară

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată la scară largă în timpul Primului Război Mondial ca o modalitate de a economisi energie. A fost adoptată de multe țări din Europa și America de Nord.

Curiozități

Există un oraș din Canada care se află simultan în două fusuri orare. Orașul Lloydminster, Saskatchewan este situat la granița dintre Saskatchewan și Alberta. Jumătatea de est a orașului se află în fusul orar Central, iar jumătatea de vest se află în fusul orar Mountain.

Se consideră că ora de vară are o serie de beneficii, inclusiv:

Economie de energie

Prin aceasta, se profită mai mult de lumina naturală a zilei, ceea ce duce la o reducere a consumului de energie electrică.

Creșterea siguranței

Există dovezi care sugerează că ora de vară poate reduce numărul de accidente de circulație și decese pietonale.

Stimularea economiei

Unii experți cred că ora de vară poate stimula economia prin creșterea vânzărilor cu amănuntul și a turismului.

Controverse

Există și unele controverse legate de ora de vară, cum ar fi tulburări ale somnului. Unii oameni consideră că schimbarea ceasurilor le perturbă somnul și le poate afecta sănătatea.

Viitorul

Există dezbateri cu privire la viitorul orei de vară. Unele țări iau în considerare posibilitatea de a renunța la ea permanent, în timp ce altele o consideră o parte importantă a economisirii de energie și a stimulării economiei.

Lucruri interesante:

  • Există o serie de țări care nu folosesc ora de vară, cum ar fi China, India și Japonia.
  • În Statele Unite, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1918.
  • În Europa, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1916.
  • În 2018, Uniunea Europeană a votat pentru a renunța la ora de vară în 2021. Cu toate acestea, această decizie a fost amânată.

FOTO Ceasuri realizate manual din butoaie de lemn, o nouă perspectivă privind ora exactă