Ce înseamnă UTC, GMT, timpul atomic și solar
Timpul universal coordonat (UTC) este baza pentru ora exactă utilizată de către întreaga populație civilă de pe Mapamond în prezent. Acest standard de timp de 24 de ore este menținut prin folosirea de ceasuri atomice extrem de precise combinate cu rotația Pământului.
Centrele de sincronizare ale orei exacte din întreaga lume ale lumii au convenit să-și păstreze reperele de timp sincronizate la milisecundă.
UTC este unul din succesorii orei Greenwich (engleză Greenwich Mean Time), abreviată în mod normal GMT. Denumirea a fost impusă pentru a evita posibile confuzii (GMT este definit în mod diferit) și pentru a elimina numele unei localități anume din denumirea referinței internaționale a orei.
Ora exactă a României este UTC+2, un fus orar aflat cu doua ore înainte UTC (timpul coordonat universal).
UTC+2 mai este denumita si ora Europei de Est (EET).
Timpul atomic și solar
Două componente sunt utilizate pentru a determina UTC:
Timpul internațional atomic (TAI): o scară de timp care combină ora exactă a 400 de ceasuri atomice extrem de precise din întreaga lume.
Timpul universal (UT): De asemenea, cunoscut sub numele de timp astronomic sau timp solar, se referă la rotația Pământului. Este folosit pentru a compara ritmul oferit de TAI cu durata reală a unei zile pe Pământ. UT a fost definit în anul 1884.
Timpul universal (UT) a fost creat la Conferința internațională a meridianelor din 1884. Aceasta este baza sistemului de fus orar de 24 de ore pe care îl cunoaștem astăzi. La acea vreme, Greenwich Mean Time (GMT) era aleasă ca standard de timp mondial.
Linia de referință sau punctul de plecare, Primul Meridian, a fost stabilit ca fiind cercul de tranzit de la Royal Observatory din Greenwich, Londra. Cercul de tranzit face parte din mecanica telescopului și este încă citat ca referință originală a primului meridian (0 ° longitudine).
Ora exactă UTC acum
De la GMT la UTC
În anul 1960, Comitetul Internațional Radio Consultativ a oficializat conceptul de UTC, și a fost pus în practică anul următor. Denumirea de Timp Universal Coordonat a fost adoptată oficial în 1967.
UTC a fost ajustat de mai multe ori până în 1972, când au fost introduse secunde de salt pentru a menține UTC în conformitate cu rotația Pământului, care nu este în întregime uniformă și mai puțin exactă decât ceasurile atomice.
Până în 1972, timpul mediu Greenwich (cunoscut și sub numele de ora Zulu) era același cu timpul universal (UT).
Diferența dintre GMT și UTC
De atunci, GMT nu mai este un standard de timp. Astăzi, Greenwich Mean Time (GMT) este doar numele unui fus orar utilizat de câteva țări din Africa și Europa de Vest, inclusiv Marea Britanie în timpul iernii și tot anul în Islanda.
UTC este baza pentru ora legală din toată lumea. Fusurile orare sunt exprimate ca diferențe pozitive sau negative față de ora universală coordonată.