Ceasul de mână care dă ora cu precizie atomică

Pasionații de ceasuri au putut să vizualizeze prezentarea firmei elvețiene Urwerk, cu privire la spectaculosul ceasul AMC, la care a lucrat timp de aproape un deceniu.

Sistemul hibrid ce indică ora exactă cu o precizie uimitoare este alcătuit din două părți: o unitate de bază și una mobilă. Deși acestea sunt autonome, au și legătură una cu cealaltă.

Astfel, unitatea mobilă a The Urwerk AMC este, de fapt, un ceas de mână mecanic, care se poartă la încheietura mâinii. În plus față de un ceas obișnuit, odată așezat în unitatea de bază, aceasta va corecta eventualele discrepanțe în timp. Sistemul orar are o acuratețe de o secundă la fiecare 317 ani.

Ceasul principal setează și reglează ceasul de mână (partea mobilă a sistemului) pentru a-i îmbunătăți acuratețea. Astfel, aliniază cronometric mișcarea mecanică a ceasului de mână cu ceasul atomic de înaltă precizie.

Ediția limitată a acestei bijuterii cu precizie atomică costă nu mai puțin de 2,7 milioane de dolari.

Cum functioneaza ceasurile atomice. Diferentele dintre NIST-F1 si F2-NIST

Ceasurile atomice NIST-F1 si F2-NIST functioneaza in baza frecventei atomului de cesiu, care este 9192631770 vibratii pe secunda, fiind utilizate pentru a defini unitatea internationala de timp. Diferenta operationala este data de faptul ca F1 opereaza la temperaturi de circa 27 °C, in timp ce atomii din F2 sunt protejati intr-un mediu mult mai rece (minus 193 °C). Aceasta racire scade dramatic radiatia de fond si, prin urmare, reduce erorile de masurare extrem de mici, care trebuie sa fie corectate in NIST-F1.

Etaloanele primare din cadrul NIST-F1 si NIST-F2 sunt controlate de mai multe ori in fiecare an pentru a calibra receptiile NIST si pentru a stabili ora oficiala. Ceasuri NIST contribuie, de asemenea, la stabilirea UTC. Din punct de vedere tehnic, atat F1 cat si F2 sunt standarde de frecventa, ceea ce inseamna ca sunt folosite pentru a masura dimensiunea temporala si calibrarea orei exacte din intreaga lume.

NIST ofera o gama larga de servicii de sincronizare si de masurare pentru a satisface o gama larga a nevoilor populatiei. Timpul oficial NIST este folosit inclusiv pentru tranzactii financiare de sute de miliarde de dolari din SUA. Timpul NIST este, de asemenea, difuzat in industrie si public prin intermediul „Serviciului de timp Internet”, care in acest an a primit aproximativ 8 miliarde de cereri automate pe zi pentru a sincroniza ceasurile computerelor si a dispozitivelor de retea. Se estimeaza ca aproximativ 50 de milioane de ceasuri de mana si alte modele de ceasuri sunt sincronizate zilnic dupa ora exacta.