ora exactă în România

Cine este părintele orei de vară, George Hudson sau Benjamin Franklin?

ora de vara astrolog

În anul 1895, astrologul și biologul neo zeelandez George Vernon Hudson (foto 1) a expus în spațiul public ideea unui nou concept modern, al orei exacte de vară. El a propus o schimbare de două ore, astfel încât populația să beneficieze de mai mult timp liber după orele de program.

Totodată, Benjamin Franklin(foto 2) este creditat cu conceptul de oră de vară și iarnă.

În anul 1784, omul de știință a făcut referire la schimbarea orei pe durata verii, într-o scrisoare trimisă din Franța, dar se pare că nu s-a gândit că se va adopta vreodată.

om de stiinta ora de vara

Citește și: Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins de cat de multa lumina ii intra in camera.

În prezent există un punct de vedere unitar al istoricilor, care confirmă că adevăratul creier al orei de vară a fost George Vernon Hudson (1867-1946), un specialist în astrologie și biologie (entomologie) care a părăsit Anglia pentru a se stabili în Noua Zeelandă în 1881.

În 1895, când a prezentat ideea pentru prima dată la Societatea Regală din Noua Zeelandă, a primit feedback-uri negative. Membrii organizației au considerat propunerea confuză și inutilă.

Colegii săi au recunoscut că aceasta oferă unele beneficii, dar au insistat că „orele diferite nu ar face nicio diferență în timp. Nu este exclus să ne gândim să modificăm un sistem, dar acesta este utilizat de mii de ani și, prin experiență, a fost cel mai bun”.

Dar, în scurt timp, ideea sa a prins contur, iar acesta a trăit pentru a o vedea adoptată de multe națiuni – inclusiv, în 1927, a statului neo zeelandez.

Cu toate acestea, primele 1.400 de cuvinte din necrologul său de 1.700 de cuvinte din analele societății nu includ nicio mențiune despre realizarea sa. În schimb, accentul se pune pe cariera lui Hudson în entomologie (studiul insectelor, în care sunt menționate realizările legate de faptul că a „adunat cea mai bună colecție de insecte din Noua Zeelandă, creată vreodată de o singură persoană” și legate de faptul că a fost autorul lucrării „Fluturi și molii din Noua Zeelandă”.

Cum a venit un biolog care și-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber studiind insecte cu ideea orei de vară?

Totul a început prin faptul că Hudson a devenit frustrat pentru că amurgul venea atât de devreme în perioada de vară încât interfera cu rundele sale de culegere de insecte de seară – slujba sa de zi a fost la Wellington Post Office.

Și-a dat seama că problema ar putea fi rezolvată dacă ceasul ar fi decalat două ore vara și apoi s-ar fi schimbat iarna, când oricum nu vâna insecte.

În propunerea în sprijinul ideii sale, el a explicat că „efectul acestei modificări ar fi să avanseze toate operațiunile zilei în vară cu două ore în comparație cu sistemul actual. În acest fel, va fi utilizată lumina zilei devreme și o lungă perioadă de timp liber pe timp de zi ar fi disponibilă seara pentru grădinărit, ciclism sau orice altă activitate în aer liber dorită”.

Foto Wikipedia