ora exactă în Europaora exactă în lumeora exactă în România

CRONOMETRU Cât mai este până trecem la ora de iarnă 2021

În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021 România, dar și multe alte țări vor trece la ora de iarnă.

Orarul specific periodei reci din an va fi menținut până duminică, 27 martie 2022.

Ceasurile vor fi date cu o ora înapoi, astfel încât ora 04:00 dimineața devine ora 03:00, iar ziua în cauză va avea 25 ore, cea mai lungă zi din an.

România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932.

Ceasurile se dau

  • inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si

  • inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).

  • ceas ora exacta acum

Studiile arată că fiecare schimbare a orei exacte la începerea perioadei reci/calde din an poate produce perturbări ale organismului uman, a ciclului de somn, temperaturii corpului și dispozitiei create de trezirea defazată. Trecerea la ora de iarnă este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, însă acest lucru depinde și de particularitățile fizice și psihice ale fiecarui organism în parte.

Pe durata în care ora de iarnă este activă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei  ore la ora exactă de vară).

Ora exacta Greenwich (in engleza Greenwich Mean Time – GMT) este timpul meridian, care trece prin asezarea veche a observatorului Greenwich, situat în apropierea Londrei.

Dispozitivele electronice conectate la internet precum laptopurile, computerele și telefoanele inteligente vor prelua ora exactă în noul format și vor trece la automat la ora de iarnă, nefiind necesara nicio interventie din partea dumneavostră.

Dacă noaptea de 30/31 octombrie vă va prinde în tren sau avion trebuie să știți că trecerea la ora specifica iernii nu decalează mersul acestora.

Introducerea orei de vară a avut drept scop principal creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui, în special pentru persoanele care lucrau pe vremuri în agricultură.

Vezi și:

Ora exactă de vară/iarnă până în 2024

Accidente rutiere sunt mai frecvente in primele doua saptamani dupa trecerea la ora de iarna, potrivit unor statistici, colectate timp de cinci ani, de o societate de asigurari auto din British Columbia, o provincie in vestul Canadei.

Ce efect neasteptat are trecerea la ora de iarna