ora exactă în lume

Cum se stabilește și de ce este important să fim conectați la ora exactă

Ora exacta este determinata de frecventa undelor electromagnetice emise de nivelul fundamental al unui atomi de cesium.

Aceste unde au o frecventa extrem de constanta, care poate fi folosita pentru a determina timpul cu o precizie foarte mare.

Ora exacta este folosita in multe aplicatii, inclusiv pentru navigatie (atat pe mare cat si prin aer), pentru sincronizarea sistemelor informatice si pentru sincronizarea retelelor de telecomunicatii.

Ora exacta poate fi obtinuta prin intermediul diferitelor surse, cum ar fi ceasurile atomice, semnalele de radio emise de diferite institutii (cum ar fi US National Institute of Standards and Technology sau UK’s National Physical Laboratory) sau prin intermediul internetului.

In unele tari, ora exacta poate fi afisata pe ecranele publice sau poate fi obtinuta prin apelarea unui numar de telefon special.

UTC in lume

Pentru ce este importantă ora exactă

  • Planificarea activitatilor: Ora exacta este importanta pentru a ne putea planifica activitatile zilnice si a ne asigura ca nu intarziem la intalniri sau alte obligatii.
  • Sincronizarea aparatelor: Aparatele noastre, cum ar fi telefoanele mobile, computerele si ceasurile, folosesc toate ora exacta pentru a functiona corect. Daca ora nu este setata corect, aceste aparate pot functiona incorect sau pot avea probleme de sincronizare.
  • Transportul: Ora exacta este importanta in transport, deoarece multe mijloace de transport, cum ar fi trenurile, avioanele si autobuzele, functioneaza dupa un program strict bazat pe ora. Daca ora nu este setata corect, putem ajunge intarziati la destinatie.
  • Afaceri: In afaceri, ora exacta este importanta pentru a respecta termenele limita si a respecta intalnirile cu clientii sau partenerii de afaceri.
  • Comunicarea internationala: Ora exacta este importanta in comunicarea internationala deoarece fiecare tara are propriul sau fus orar. Daca nu cunoastem ora exacta, putem avea probleme in a comunica cu persoanele din alte tari.