ora exactă în Europa

UPDATE Guvernul Republicii Moldova decide dacă țara vecină va renunța la ora de vară

UPDATE

Republica Moldova va trece şi în acest an la ora de iarnă. Guvernul a avizat negativ proiectului Partidului Şor, care prevede renunţarea la schimbarea sezonieră a orei, transmite IPN.

Republica Moldova ar putea rămâne permanent la ora exactă standard, prin renunțarea la ora de vară și de iarnă.

Guvernul de la Chișinău urmează să decidă pe 20 octombrie cu privire la inițiativa legislativă, depusă în Parlament de deputatul Denis Ulanov, membru al Partidului ”ȘOR”.

Astfel, dacă Executivul moldovean va aproba această propunere, la Chișinău și pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, data de 31 octombrie 2021 ar putea fi ultima oară când se vor schimba acele ceasornicelor.

Denis Ulanov consideră că ”schimbarea orei nu mai este actuală, iar multe țări au renunțat la această practică”. Totodată, în argumentația depusă la Guvern, se arată că ”oamenii de știință au demonstrat că practica trecerii la ora de vară și de iarnă, instituită în anii ’70 ai secolului trecut, de dragul economisirii energiei electrice, este un mit” precum și că ”a fost dovedit faptul că trecerea la ora de vară contribuie la o reducere a consumului anual de energie electrică cu numai 0,03%. În schimb, efectele negative asupra organismului uman sunt foarte grave, fiind înregistrate, în special, un număr mare de atacuri de cord”.

Cine este părintele orei de vară, George Hudson sau Benjamin Franklin?

Uniunea Europeană se îndreaptă în aceeași direcție

In prezent, Comisia Europeana a propus renuntarea pe teritoriul UE la doua ore exacte (de vara si iarna). Aceasta initiativa urmeaza sa fie examinata de Consiliul si Parlamentul European.

Un sondaj online al Uniunii Europene a evidentiat ca marea majoritate a cetatenilor UE sunt impotriva schimbarii de doua ori pe an intre ora de vara si cea de iarna.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au participat la sondaj, 3 milioane dintre respondenti fiind din Germania. Din Romania, au fost primite 7525 de raspunsuri.

In afara de raspunsurile primite ca parte a consultarii publice, Comisia a primit un numar de 1.286 emailuri sau scrisori, in care erau exprimate opinii cu privire la problema daylight saving time.

Majoritatea covarsitoare a raspunsurilor de la cetateni au indicat preferinta lor pentru renuntarea la regulile actuale.

Dintre acestia 170 au indicat o preferinta pentru a se pastra permanent ora exacta de vara, 234 pentru ora de iarna, iar 684 nu au exprimat nicio preferinta pentru ora de vara  sau cea standard.

In prezent, tarile UE trec la ora exactă de vara in ultima duminica a lunii martie si revin la ora standard in ultima duminica a lunii octombrie.

În prezent, de două ori pe an ceasurile se dau

  • înainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
  • înapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).