ora exactă în lume

Israelul ia in calcul amanarea orei de vara

In urma actualei crize mondiale a coronavirusului, autoritatile israeliene au luat in calcul posibilitatea de a amana ora exacta de vara pana la data de 1 mai 2020. Initiativa insa nu va putea fi insa pusa in aplicare, iar Israelul va trece la ora de vara in aceasta saptamana, in noapteade joi spre vineri, 26-27 martie, la ora 02:00 dimineata.

Conform publicatiei The Times of Israel, Ministrul de Interne, Aryeh Deri, a initiat propunerea de a decala trecerea la ora de vara pentru a descuraja israelienii, in special copiii si persoanele in varsta, sa ramana pe strada ore suplimentare. Initiativa a fost sustinuta de premierul Binyamin Netanyahu si de avocatul general Avichai Mandelblit si a fost anuntata duminica de ministrul Sanatatii, Yaakov Litzman.

Cu toate acestea, duminica seara, Autoritatea tehnologica pentru informatii si comunicatii (ICT) si Initiativa Digitala Nationala (Israel’s Information and Communications Technology (ICT) Authority si  Digital Israel National Initiative) au anuntat ca tranzitia la ora de vara este programata automat in sistemele de operare ale serverelor, computerelor, echipamentelor de comunicatii si chiar telefoanelor mobile.

Pentru a schimba data la care statul trece la ora de vara, producatorii sistemelor mentionate mai sus trebuie sa produca o versiune actualizata, sa o distribuie si sa instaleze actualizarea pe fiecare server, computer si sistem telefonic al sistemului informatic al guvernului Israel si in multe alte sisteme. Actualizarea ar necesita multe zile de munca si nu este posibila finalizarea procesului pana la finalul  acestei saptamani.

Reamintim ca Romania va trece la ora exacta de vara in noaptea de sambata spre duminica, 28 – 29 martie, ultimul weekend din luna martie, cand ceasurile vor fi date cu o ora inainte. Astfel ora 03:00 va deveni ora 04:00.