Ora de vară 2021
România va trece, în noaptea de sambata spre duminica (27/28 martie 2021) la ora exacta de vara.
Ceasurile vor fi date cu o ora inainte, astfel încât ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua in cauza are doar 23 de ore.
”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie. Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la cel târziu 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.
Declaratia politicianului vine pe fondul schimbărilor preconizate la nivelul UE, legate de ora exacta.
Un sondaj online organizat de reprezentantii Uniunii Europene a evidentiat ca marea majoritate a cetatenilor UE sunt impotriva schimbarii bianuale intre ora exacta de vara si cea de iarna.
In prezent, tarile UE trec la ora de vara in ultima duminica a lunii martie si revin la ora standard in ultima duminica a lunii octombrie.
Aproximativ 4,6 milioane de persoane au participat la sondaj, 3 milioane dintre respondenti fiind din Germania. Din Romania, au fost primite 7525 de raspunsuri.
In afara de raspunsurile primite ca parte a consultarii publice, Comisia a primit un numar de 1.286 emailuri sau scrisori, in care erau exprimate opinii cu privire la problema daylight saving time.
Majoritatea covarsitoare a raspunsurilor de la cetateni au indicat preferinta lor pentru renuntarea la regulile actuale. Dintre acestia 170 au indicat o preferinta pentru a se pastra permanent ora exacta de vara, 234 pentru ora de iarna, iar 684 nu au exprimat nicio preferinta pentru ora de vara sau cea standard.
Ora exacta pe masa Parlamentului European
Comisia UE a prezentat oficial rezultatele. Decizia finala se afla acum la Consiliul Uniunii Europene si la Parlamentul European.
Acestea vor trebui sa ajunga la un acord, inainte ca propunerea sa poata avea efect juridic.
Ora de vara in forma sa actuala a fost introdusa in Germania in 1980 – si mult mai devreme in alte state membre ale UE – in scopul economisirii energiei. Din 2002, schimbarile bianuale ale ore exacte au fost reglementate uniform in intregul bloc UE.