ora exactă în România

Ora exactă 2022. Când trecem la ora de vară

Pe data de 27 martie România, dar și multe alte țări, trec la ora de vară.

În prezent, țările Uniunii Europene trec la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și revin la ora standard în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora 3:00 devine ora 4:00

Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel încât ora 3 dimineața devine ora 4, iar ziua în cauză are doar 23 de ore.

Ora de vară a fost adoptată pe scară largă în timpul Primului Război Mondial pentru a economisi energie.

Modificările orei exacte

Oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunța la schimbarea orei exacte. Autoritățile naționale au rectificat, însă, decizia.

”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie. Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la cel târziu 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Declarația politicianului vine pe fondul schimbărilor preconizate la nivelul UE, legate de ora exactă.

De asemenea, europarlamentarul Victor Negrescu a declarat în octombrie 2021: „România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această măsură și procesul este blocat în momentul ăsta la nivel european”.

În același context, doi profesori la Universitatea Johns Hopkins, Steve Hanke si Richard Henry, specialiști în economie și astrofizica, au lansat și argumentat ideea ca lumea ar funcționa mai bine dacă toate toate țările ar seta ceasurile la ora universala coordonata (UTC).

România a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932.

În text se prevedea ca date de schimbare a orei 22 mai si 2 octombrie, apoi, în perioada 1933 – 1940, ora de vara a fost introdusa în prima duminica din aprilie, până în prima duminica a lui octombrie.

Începând cu anul 1979, după apariția Decretului nr. 190 privind – stabilirea orei oficiale de vară pe teritoriul Republicii Socialiste România- ora de vara a fost instituita permanent în țara noastră.

Când trecem la ora de vară 2022: