ora exactă în România

Ora exactă de vară și de iarnă vor deveni istorie

În prezent, țările UE trec la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și revin la ora exactă standard în ultima duminică a lunii octombrie. Comisia Europeana a propus renuntarea pe teritoriul UE la doua ore exacte (de vara si iarna). Aceasta initiativa urmeaza sa fie examinata de Consiliul si Parlamentul European. Consultarea publica a generat aproximativ  4,6 milioane de raspunsuri, dintre care 84% au fost in favoarea intreruperii modificarilor bianuale ale orei exacte, in timp ce 16% au dorit sa le pastreze. Rezultatele sondajului a fost integrat intr-un raport ce a fost prezentat public. Sistemul bianual de modificare a orei exacte a fost supus unui proces de consultare atat din partea cetatenilor din statele membre, cat si a expertilor, fiind luate in calcul toate consecintele ce vor deriva ulterior renuntarii la orare diferite in peroadele de vara si de iarna. Prin urmare, Comisia Europeana a analizat dovezile disponibile, care indica importanta de a avea norme armonizate in acest domeniu, pentru a asigura o functionare adecvata a pietei interne. Initiativa a fost sustinuta si de Parlamentul European, precum si de alti factori implicati (de exemplu, sectorul transporturilor). Decizia finala se afla acum la Consiliul Uniunii Europene si la Parlamentul European. Acestea vor trebui sa ajunga la un acord, inainte ca propunerea sa poata avea efect juridic.

Ora exacta in capitalele europene

România, dar si majoritatea tarilor din Europa si de pe alte continente trec la ora exacta de vara în ultima duminică a lunii martie. Țara noastră a adoptat legea pentru stabilirea orei exacte oficiale în anul 1932. Ceasurile se dau
  • inainte primavara, cand incepe ora exacta de vara si
  • inapoi toamna, la trecerea la ora exacta de iarna (Daylight Saving Time – DST).
Chiar daca schimbarea orei poate sa perturbe un pic organismul, ciclul de somn, temperatura corpului si dispozitia creata de trezirea mai timpurie se adapteaza in scurt timp. Trecerea la ora de vara este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui organism în parte. UTC Sta la baza timpului civil si a zonelor orare din intreaga lume. UTC, care inseamna timp universal coordonat in limba engleza, este definit de ceasuri atomice, dar indica aceeasi ora exacta. In UTC o secunda are intotdeauna aceeasi lungime.