ora exactă în lume

Real time clock – ceasul ce menține ora exactă

Unitățile de timp legate de ore, minute, secunde, luni, zile și ani sunt menținute sincronizate în segmentul de timp real de către dispozitivele electronice de tip Real time clock, cu rol de ceas (RTC), încorporate în telefoane mobile, calculatoare, laptopuri, autoturisme, etc.

RTC-urile trebuie să mențină ora exactă cu precizie, în raport cu lumea „reală”, chiar și atunci când dispozitivul este oprit, deoarece este adesea folosit ca declanșator pentru pornirea dispozitivului sau pentru declanșarea alarmei.

Circuitele integrate RTC funcționează pe o sursă alternativă de alimentare, ceea ce îi permite să funcționeze continuu chiar și atunci când computerul ori telefonul este oprit.

Circuitele integrate de pe sistemele mai vechi utilizează baterii cu litiu, în timp ce sistemele mai noi folosesc baterii auxiliare sau supercondensatori.

Circuitele integrate RTC care folosesc supercondensatori sunt reîncărcabile.

La majoritatea plăcilor de bază pentru consumatori, RTC este alimentat de o singură baterie care, atunci când este scoasă, resetează RTC-ul la punctul său de pornire.

ceas baterie ora exacta

Circuitele integrate RTC reglează timpul cu ajutorul unui oscilator cu cristal și nu se bazează pe semnale de ceas ca majoritatea ceasurilor hardware.

Totodată, pe lângă faptul că sunt responsabile pentru funcția de sincronizare a sistemului și a ceasului acestuia, circuitele integrate RTC asigură că toate procesele care au loc în sistem sunt sincronizate corespunzător.

O baterie RTC ar trebui să dureze trei până la cinci ani sau mai mult.

RTC-urile sunt esențiale. Dacă bateria se defectează, aceasta trebuie înlocuită pentru a asigura funcționarea continuă.

O baterie descărcată poate fi identificată cu un mesaj de eroare la pornire sau dacă utilizatorul constată că ora exactă afișată de către ceasul sau configurația de configurare a devenit inexactă.

DOCUMENT ISTORIC Legea de stabilirea a orei exacte oficiale în România